Lavro Ferenc

Válogatott Filmográfia

A Brigád – a vajdasági Petőfi-brigád története, 52 perc, 2018.
A Petőfi-brigád egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, körülbelül 1500 fős katonai alakulat volt a II. világháborúban. Fegyverek és felszerelés nélkül küldték őket a szlavóniai frontra, a hivatalos magyarázat szerint, hogy Jugoszlávia többi nemzetiségével együtt harcoljanak a fasizmus ellen. Egyes vélemények szerint viszont a jugoszláv partizánok gyakorlatilag golyófogóként használták őket, hogy megbüntessék a vajdasági magyarokat az újvidéki razziáért.

A megtartó atya – Utasi Jenő portréja, 25 perc, 2018.
Utasi Jenő atya a vajdasági Tóthfaluban teljesít szolgálatot. Ő egy igazán fontos egyházfi, hiszen nem csak a szószékről segíti a híveket a magyarságuk megtartásában, hanem közösséget szervez, nyomdát és iskolát vezet, valamint közösségi teret épít. Ezek a közösségek megtartó erőt jelentenek, nem csak az atya szolgálati helyén, Tóthfaluban, de tágabb környezetében is. Utasi Jenő a megállíthatatlannak tűnő elvándorlási hullám közepette háborítatlan szigetet alakított ki saját plébániáján, hogy így találja meg saját és az általa gondozott emberek boldogulását, boldogságát. Készült az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018-ban.

1956 a Vajdaságban, 37 perc, 2016.
Az 1956-os forradalom elől Vajdaságba menekültek történetét dolgozza fel a dokumentumfilm, soha korábban nem látott archív felvételekkel.

IMDB link

https://www.imdb.com/name/nm1825729/

Tanulmányok

Újvidéki Művészeti Akadémia, Rendező szak

Nyelvtudás

angol (felsőfok)
szerb (felsőfok)
horvát (felsőfok)
német (középfok)

Szakértelem

Közzétéve

2020. március 29.