Ugrin Julianna

IMDB link
https://www.imdb.com/name/nm3782729/

Tanulmányok

2016 – DLA – Doktori képzés – Színház- és Filmművészeti Egyetem
2015 EAVE – nemzetközi produceri képzés
2009 EURODOC – francia dokumentumfilmes produceri képzés
2002-2005 ELTE Bölcsészettudományi kar, Kulturális menedzser
képzés
Egyetemi oklevél: 2005 – Kulturális menedzser
2001-2004 ELTE Bölcsészettudományi kar, olasz bölcsész szak
1999-2005 ELTE Bölcsészettudományi Kar, francia bölcsész és tanár
szakok
diploma: 2005 – francia bölcsész
diploma: 2005 – francia tanár
1995-1999 Városmajori Gimnázium, Budapest, érettségi

Ugrin Julianna a filmszakmában 2008-ban kezdett el dolgozni a Flóra Film Internationalben Kocsis Tiborral, mint producer asszisztens és nemzetközi projekt felelős. 2009–ben végezte el az EURODOC-ot, amely egy dokumentumfilmes produceri képzés és fejlesztő workshop. 2009-ben kezdett el a Havas Films-ben dolgozni, mint producer. 2011-ben társszervezője volt az EURODOC első fordulójának Budapesten. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni Kenyeres Bálint Tegnap című nagyjátékfilm-tervén, amellyel a Cannes-i filmfesztivál Atelier programjában is részt vettek. 2011-ben megalapította saját filmgyártó cégét, az Éclipse Filmet. Filmterveivel számos nemzetközi vásáron és pitching fórumon részt vett, és a kész filmek olyan fesztiválokon szerepeltek vagy nyertek díjakat, mint például a Sundance, az IDFA, Locarno, a Sarajevo IFF, a DOK Leipzig vagy a HotDocs. Filmjei olyan díjakat nyertek el, mint a Magyar Filmkritikusok díja, a Magyar Filmdíj, a FIPRESCI díj, számos alkalommal a legjobb dokumentumfilmnek járó díj, és az Egy nő fogságbant 2018-ban az Európai Filmdíjra is jelölték. 2012 óta a DunaDOCK dokumentumfilmes programsorozat főszervezője. 2014 és 2016 között a Café Filmben is dolgozott producerként. 2015-ben elvégezte az EAVE produceri képzést. 2016 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója. 2019-ben a Cannes Filmfesztivál Producers on the Move szekciójába válogatták, hogy Magyarországot képviselje. A Magyar Filmakadémia, a MADOKE, a DAE és az EFA tagja.

Válogatott filmográfia

Folyékony Arany – a Tokaji Aszú nyomában – dokumentumfilm – 77 perc – 2019

Szepsy István, vagy ahogy Tokajban ismerik, az Aszúkirály különleges, de kockázatos vállalkozásba kezd. Vajon képes lesz-e megalkotni a „folyékony aranyat”, a világ legjobb édes borát, hogy annak újra csodájára járhasson a világ? Megszületik-e a Nagy Bor, vagy a tokaji aszú a bortörténelem homályába vész? A dokumentumfilm igazi kelet-európai történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők küzdelméről.

CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2019

Director: Tamás Almási
Cast: István Szepsy, László Alkonyi, András Bacsó
Producer: Julianna Ugrin
Creative producer: Edit Ditz
Music: László Dés
Cinematographer: Márton Vízkelety
Editor: László Hargittai H.S.E.
Sound designer: Gábor Balázs H.A.E.S.
Production manager: Ágnes Böjte

Vonal felett – dokumentumfilm – 71 perc – 20199

A Vonal felett című dokumentumfilm egy lehetetlent nem ismerő édesanya és két tehetséges úszó lányának történetét meséli el, akik kitartóan küzdenek vágyaikért, az áhított elismerésért és a bajnoki címekért.

rendező/director: Nagy Anikó Mária
producer: Ugrin Julianna
társproducer/associate producer: Zurbó Zsófia
forgatókönyvíró/screenplay: Nagy Anikó Mária
operatőr/DOP: Bartos Bence
hangmérnök/sound design: Várhegyi Rudolf
vágó/edirot: Bartos Bence
zeneszerző/composer: Sperling Andor

Könnyű leckék – dokumentumfilm – 78 perc – 2018

A Könnyű Leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

Locarno – Semaine de la Critique 2018
Sarajevo IFF 2018
Camden FF (USA) 2018
(25 film fesztivál világszerte)

alkotók:
rendező/director: Zurbó Dorottya
producer: Ugrin Julianna
operatőr/DOP: Natasha Pavlovskaya
hangmérnök/sound design: Várhegyi Rudolf
vágó/editor: Sass Péter
zeneszerző/composer: Balázs Ádám

Egy nő fogságban – dokumentumfilm – 89 perc – 2017

Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. Éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!”

IDFA – Main Competiton 2017
Sundance – Main Competiton 2017
European Film Award – Nomination 2018
(80 film fesztivál világszerte)

rendező/director: Tuza-Ritter Bernadett
producer: Ugrin Julianna, Kiss Viki Réka
co-producer: Eric Winker (Corso Film)
operatőr/DOP: Tuza-Ritter Bernadett
vágó/editor: Tuza-Ritter Bernadett
hangmérnök/sound design: Bohács Tamás, Kristóf Márton
zene/music: Kalotás Csaba

A monostor gyermekei – dokumentumfilm – 75 perc – 2017

Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Szeretné, ha Gyembo mielőbb bevonulna a szerzetesiskolába, és felhagyna angol nyelvű tanulmányaival, a modern diákélettel. Bár tisztában van vele, hogy a cölibátus vállalása nem különösebben vonzó egy kamasz fiú számára, mégis konokul próbálja meggyőzni fiát a szerzetesi életforma előnyeiről. Eközben a legkisebb lány, Tashi profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Életében először elhagyja szülőfaluját, hogy megmérettesse magát az első bhutáni női focicsapat válogatótáborában. Egy olyan bhutáni család pontosan megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk a filmben, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogságindex magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

IDFA – first appearance competition 2017
True False – Main Competition 2018

rendező/director: Dorottya Zurbó and Arun Bhattarai
producer: Ugrin Julianna
operatőr/DOP: Arun Bhattarai
vágó/editor: Szalai Károly
hangmérnök/sound design: Várhegyi Rudolf
gyártásvezető: Zurbó Zsófia

A levelek – rövidfilm – 20 perc – 2016

Gábor és Borbála régóta várt hírt kap: adoptálhatják Zolikát, de még várniuk kell azzal, hogy kapcsolatba lépjenek vele. A tiltás ellenére Borbála kedves leveleket küld a fiúnak a takarítónővel. Az árvaházban Zolika egyetlen barátja és szerelme Dóri, akire a rosszfiú Feri is szemet vetett, ezért folyamatosan zaklatja a párt. Miután a fiú elmondja Dórinak, hogy hamarosan örökbefogadják, elindul a lavina és tragikus fordulatot vesz a történet.

Director: Teréz Koncz
Producer: Julianna Ugrin
Executive producer: Gustav Andersson, Judit Romwalter
Director of Photography: Zoltán Dévényi
Editor: László Hargittai
Sound mixer: Tamás Stéger
Music: Béla Barabás, Tamás Simó

Reményvasút –dokumentumfilm – 79 perc – 2015

Trencsényi Klára dokumentumfilmjének főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen, mind nehéz, hátrányos helyzetű kiskamaszok. Az ő sorsuk alakulásának követésével egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk: 10-14 éves gyerekek osztják meg velünk örömeiket, gondjaikat, miközben a külső szemlélő csak a fegyelmezetten menetelő kis felnőttet látja bennük, aki vonatot meneszt, jegyet kezel, tiszteleg. Végigkövethetjük, ahogy ezek a gyerekek a felelőségteljes munka és a családi gondok, kamaszkori bájos biztonytalanságok és indulatok között valódi felnőtté érnek. A film arra keresi a választ, hogy a mai anyagi és érzelmi nehézségekkel küzdő kamaszok miért találnak menedéket ebben a múlt történelmét hordozó, ám hiánypótlóan szeretetteljes és biztonságot adó intézményben.

DOK Leipzig 2015 – Golden Dove Award – Next Masters Competition
Zagreb DOX 2016 – Special Jury prize

rendező/director: Trencsényi Klára
producer: Ugrin Julianna
operatőr/DOP: Vízkelety Márton, Trencsényi Klára
hangmérnök/soundman: Várhegyi Rudolf
vágó/editor: Czakó Judit
zeneszerző/composer: Sperling Andor

Meleg férfiak, hideg diktatúrák – dokumentumfilm – 90 perc – 2015

A másfél órás kreatív, szocio – dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet.

rendező/director: Takács Mária
producer: Ugrin Julianna
operatőr/DOP: Vízkelety Márton, Trencsényi Klára, Szőnyi István
hangmérnök/soundman: Almásy Péter
vágó/editor: Palotai Éva
zene: Jiří Kadeřábek

Szerelempatak – dokumentumfilm – 70 perc – 2013

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése, egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.

rendező/director: Sós Ágnes
producer: Sós Ágnes, Ugrin Julianna
operatőr/DOP: Sós Ágnes, Lovasi Zoltán, Petróczy András
hangmérnök/soundman: Zányi Tamás
vágó/editor: Thomas Ernst
zeneszerző/composer: Másik János