Horváth-Szabó Ágnes

Díjak, Jelölések

Kilenc hónap háború
Sarajevo Film Festival – Special Jury Prize
Cinema Verité Tehran – Jury Special Mention
Los Angeles Hungarian Film Festival – Best Documentary

A Báró hazatér
Mediawave Fesztivál – Legjobb Dokumentumfilm

Gólyatábor
Zagreb Film Festival – Golden Pram Prize

Vállalat: ELF Pictures (https://elfpictures.hu)

IMDb: https://www.imdb.com/name/nm3845954/

Szöveges CV

Horváth-Szabó Ágnes filmelméleti, jogi és kulturális menedzseri tanulmányokat folytatott. Az Inforg Stúdióban eltöltött tanulóévei után producerként 2011-ben debütált Kárpáti György Mór ERDŐ c. kisjátékfilmjével, amelyet a Berlinale Shorts szekcióban mutattak be. Amellett, hogy több dokumentum- és kisjátékfilmen dolgozott, köztük a BÚÉK! c., közösségi dokumentumfilm egyik producereként, associate producerként vett részt Fliegauf Bence LILIOM ÖSVÉNY (2016) c. játékfilmjében és Révész Bálint NAGYI PROJEKT (2017) c., nemzetközi szinten is közönségkedvenc dokumentumfilmjében. 2016-ban Muhi András Pires-szel közösen megalapította az ELF Pictures filmgyártó és -forgalmazó céget. 2018-ban készült el az első saját gyártású egész estés filmjük: Csuja László KILENC HÓNAP HÁBORÚ c. dokumentumfilmje a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd több kontinensen is sikert aratott. Futó játék- és dokumentumfilm projektjeit többek közt a Magyar Nemzeti Filmintézet, az ARTE, a ZDF, a HAVC (Horvát Filmalap), az HBO Europe és a Creative Europe támogatásával készíti. EURODOC, Emerging Producer, CIRCLE Doc Women Accelerator Lab alumna.

Válogatott filmográfia

Anyaföldek (Motherlands), dokumentumfilm, 72’, 2020, ELF Pictures (HU) – Domestic Film (RO), r: Gabriel Babsi

Hervé a 2011-es véres polgárháború után maga mögött hagyja szüleit, gyermekeit és Elefántcsontpartot, hogy életét mentse.

Görögországban köt ki, majd szárazföldön halad tovább Franciaország felé. Azonban illegális bevándorlóként, munkavállalási engedély nélkül Athénban ragad, csalásokkal, hamisításokkal próbál a felszínen maradni. Megismerkedik egy görög lánnyal, Mariával. A lány teherbe esik, és sanyarú életkörülményeik ellenére megszüli a gyereket. Hogy újdonsült családjáról gondoskodjon, Hervé embercsempésznek áll – az e urópai jogrend szerint bűnöző, afrikai sorstársai számára megváltó lesz.

2016-ban Hervé hívást kap Elefántcsontpartról: apja meghalt, így reászáll egy népes törzs vezetésének feladata. Költözzön vissza oda, ami már sosem lesz az otthona? Vagy folytassa törvényen kívüliként egy idegen világban? Menekültválság egy embercsempész szemével, Görögországban, Macedóniában és Elefántcsontparton forgatva, 2013-2018 között.

Kilenc hónap háború (Nine Month War), dokumentumfilm, 73’, 2018, ELF Pictures (magyar-katari produkció), r. Csuja László

A Kilenc hónap háború egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában.
Jani (24) úgy érzi, hogy édesanyja gyerekként kezeli és megfojtja a szeretetével, ezért úgy dönt, hogy nem menekül a katonai behívó elől, hanem az életét is kockára teszi, csak megtapasztalhassa férfierejét. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, ahol olyan élmények érik, amelyek egy életre megváltoztatják. A film arra keresi a választ, hogy a háború és a katonaság vajon tényleg alkalmas-e arra, hogy egy fiú férfivá váljon.

Gólyatábor (Student Union), kisjátékfilm, 8’, 2016, Boddah (HU) – Proton Cinema (HU) r: Kárpáti György Mór

A megrázó erejű kisfilmben az elmúlt években kipattant, egyetemi gólyatáborokban történt zaklatási ügyek találnak visszhangra. A Gólyatábor közvetlenül egy ilyen esemény után játszódik, megmutatja, mit él át az elszenvedője, de azt is, hogy milyen az az egyetemi-politikai környezet, amely megengedi, hogy ez megtörténhessen vele és másokkal is.