A kelet-közép-európai régió két legfontosabb dokumentumfilmes szakmai eseménye hagyományosan párhuzamosan zajlik minden év márciusában Prágában. Ezen a két rendezvényen több száz friss, kreatív alkotás és fejlesztés alatt álló projekt mutatkozik be, közel 400 szakmabeli előtt. Hatalmas lehetőség ez minden filmkészítő számára, hogy producert, forgalmazót, fesztivált és egyéb támogatókat találjon a friss filmjének, vagy partnert a jövőbeli munkákhoz.

Izgalmas, ahogy az idén 25 éves nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivál egybeforr a szakmai programot futtató Institute of Documentary Film – IDF – programjaival. A két cseh szervezet szoros együttműködése teszi ezt a másfél hetet egyedi lehetőséggé minden résztvevő számára a napközben folyamatosan zajló szakmai programoktól, a networkingre alkalmat adó kávészüneteken át az éjfélig tartó mozizásig.

A Jeden Svět (One World) és a hátterét adó People in Need nemzetközi humanitárius szervezet már több tucat filmfesztivál létrehozását támogatta működése során, most épp egy angolai filmfesztivál születését segítik, de például a Verzió 2004-es megalapításához is ez a fesztivál adta az egyik fő inspirációt. Az emberi jogi filmfesztiválok egyébként a Human Rights Film Networkben osztják meg tapasztalataikat és segítik egymás munkáját, és egymás fesztiváljain rendszeresen találkoznak, hogy a legaktuálisabb, mindannyijukat érintő kérdéseket átbeszéljék. A Festivals meet Festivals workshopon idén a fesztiválstábok mentális egészségének megőrzése volt fókuszban, amit egy remek panelbeszélgetés előzött meg hasonló témában. Louise Johansen (Sane Cinema), Jana Neustupová (New Era Safety), Mikoláš Arsenev, fiatal FAMU rendező (After the Silence Was Broken), és Caroline Libresco, tapasztalt amerikai producer, a Sundance senior programmere többek között a kiégésről, a munka és a „normális élet” egymásba olvadásáról, az érzékeny témákat feldolgozó alkotásokat terhelő extra érzelmi és pszichés kihívásairól beszélgettek, de felmerült a filmalanyok kihasználásának veszélye is, a szereplők széleskörű támogatása és felkészítése arra, mivel jár a szereplésük.

A 75 egészestés filmet, 10 VR alkotást és 5 gyerekeknek szóló rövidfilmet bemutató fesztiválprogram szinte minden évben felvonultat magyar alkotásokat is. Idén Püsök Botond Túl közel c. BIDF-en is vetített filmje, és a moldáv-ukrán származású Polina Georgescu, itthon sajnos keveset vetített, Itt kell lenned, hogy elhidd c. 47 perces dokumentumfilmje kaptak cseh bemutatót.

Botond filmje az IDF Ex Oriente workshopján kapott fejlesztési támogatást, tavaly pedig mesterkurzusban adta elő, miként alakul a film impact-kampánya. Most a közönségtalálkozón már arról számolt be, hogy több mint száz községben fogják levetíteni a filmet, hogy szociális munkások és pszichológusok segítségével felhívják a figyelmet a családon belüli erőszakra és a nők elleni zaklatásra, mely sokszor tabunak számít, illetve céljuk segítséget nyújtani a helyieknek.

Polina filmjét néhány alkalommal már láthatta a hazai közönség, először a legutóbbi Budapest Pride alatt. Az Amnesty International Magyarország 2022-es népszavazás érvénytelenítésére irányuló kampányáról készült film legutóbb április 3-án ment le a Művész moziban, egy évvel a filmben látható események után.

Érdekesség, hogy a Verzión közönségdíjat nyert, Egy újságíró meggyilkolása itt is elhozta ugyanezt a kitüntetést. Aki lemaradt az utóbbi idők egyik legnépszerűbb dokumentumfilmjéről, a Mozinet forgalmazásában itthon hamarosan online és offline is elcsípheti.

Oláh Judit és Mátis Inez Maomi c. projektjüket pitchelték az East Doc Forumon, amit egy négynapos előkészítő workshop előzött meg, valamint az ide beválasztott alkotásokat egy évig követik és támogatják.

A korábbi években a Jihlavai filmfesztiválon megrendezett East Silver Market is idén az East Doc Platform részeként került megrendezésre – egyébként mindkét program az IDF szervezésében fut. Az utómunka fázisban lévő és frissen elkészült projektek forgalmazását és promócióját elősegíteni hivatott „piacon” a régió döntéshozói, így fesztiválok, sales-esek, forgalmazók találkoznak az alkotókkal lényegében rapid-randik formájában. Itt vett részt Gyimesi Anna Falling c. Docnomads-os rövidfilmje is, valamint Mikulán Dávid, Révész Bálint és Kiss Viki Réka projektje, a KIX, melyet egyebek mellett 2021-ben az Ex Orientén is fejleszthettek, valamint Nagy Eszter, Czira Sára és D’Intino Patrícia projektje, a Kabinnyomás (Cabin Pressure) – melyek várhatóan még idén bemutatásra kerülnek. Utóbbi két filmet a Silver Eye Awardra is jelölték, gratulálunk a KIX csapatának, akik a zsűri Különdíját nyerték, az alábbi állásfoglalás kíséretében:

„A Különdíjat egy olyan filmnek szeretnénk adni, amely egy tízéves, gondokkal és örömökkel teli időszakon, vagyis a felnőtté váláson navigál keresztül. A filmet mind a filmkészítés (operatőri munka, vágás, tempó), mind az emberi kapcsolatok ábrázolása szempontjából elismerő teljesítménynek találjuk.”

Az East Doc Interactive kreatív műhelyében is találunk magyar projektet. A workshop célja feljesztésben lévő XR projektek mentorálása, összekötése döntéshozókkal és fesztivál szervezőkkel. Tobai Botond és Becz Péter rendezők és Szabó András producer, Panel Program c. VR doku-animációs alkotása három napos fejlesztésen esett át, mely szintén egy pitch-csel ért véget március 30-án. A Panel Program a Random Error Studio fejlesztésében valósul meg.

Ugrin Julianna is kiemelt szerepet vállalt a szakmai programokból. A B2B Doc (Baltic to Black Sea Documentary Network) szervezésében, Julianna és két tutor társa az ún. Visegrad Pitchre készített fel 10 friss ukrán projektet egy háromnapos intenzív műhelymunka során. A teltházas pitch után, melyre nem csak a visegrádi országokból érkező, de az összes, az EDP-n és One World-ön résztvevő producert meghívták, a résztvevők egyaránt méltatták a projektek minőségét és a kiváló mentori gárdát. A prezentáció célja volt támogatókat, ko-producereket találni az ukrán projekteknek, mivel az ukrán állam ideiglenesen megszüntette a kulturális, így filmes projektek támogatását is, tekintettel a háborús helyzetre. Számos díjat kiosztottak – a dokumentumfilmes közösség szolidaritása az ukrán kollégákkal elsöprő erejű volt. Az ukrán-magyar származású Hazslinszky Tomi rendezésében készülő The Other Side of the Carpathians, mely a radvankai roma közösség életét dokumentálja, pl. a goEast díját nyerte el.

A KineDok nemzetközi alternatív forgalmazási hálózat is az East Doc Platformon tartotta éves konferenciáját, ahol a magyarországi csapatot Zurbó Zsófia, Szirony Szabolcs és Szilágyi Levente képviselték, bemutatva az elmúlt egy év eredményeit (több mint 3600 néző!), kiemelten a miskolci Kinodomino sikereit, Gyureskó Enikő pedig a Verzió Filmfesztivál közönség-közösség építésével kapcsolatban beszélt a fesztiválfilmek válogatásának szempontjairól.

Az East Silver Awardot és a One World Prague Legjobb rendezésért járó díját is egyébként Alisa Kovalenko kapta a We Will Not Fade Away című filmért, amit a Verzió DocLab-en is fejlesztettek. A film egy donbászi faluban élő öt tinédzser történetét mutatja be, akik arról álmodnak, hogy elhagyják a háborús övezetet, és felfedezzenek egy olyan világot, amelyet nem rakéták uralnak. A film hősei és hősnői váratlan ajánlatot kapnak egy híres ukrán utazótól, és életük zarándoklatára indulnak a Himalájába, miközben Ukrajna orosz megszállása zajlik. A remény, az erő és az élni akarás története arról is tanúskodik, hogy a háború milyen kegyetlenül befolyásolja a fiatal ukrán generáció életét és terveit.

A fesztivál Legjobb filmnek járó díját Lea Glob dán rendező kapta az Apolonia, Apolonia című elsöprő erejű portréfilmért, amely 13 évet sűrít magába egy tehetséges festőnő és az elkötelezett fiatal rendezőnő életéből és képes költői érzékenységgel magát az életet megtenni tárgyának.

Gratulálunk minden alkotónak!

Az EDP további díjazottai:

⚬ East Doc Platform Award: I Made a Mistake Coming Here

⚬ East Doc Platform Award Special Mention: May It Be a Girl

⚬ HBO Max Award: The Soldier’s Journey

⚬ Current Time TV Director’s Award: The Soldier’s Journey

⚬ Czech TV Co-production Award: Cuba&Alaska

A partnerek díjai:

DocsBarcelona Award: One Day I Wish to See You Happy

Docs Ireland Award: Cuba&Alaska

Sunny Side of the Doc Prize: Brothers in the Hunt – documentary

DOK Leipzig Accelerator Award for DOK Co-Pro Market: War on Women

⚬ DOK Lepzig Accelerator Award for DOK Preview Training: European Union Wolf

Pitch the Doc Prize: World of Walls

⚬ DAE (Documentary Association of Europe) Pitch Talent Encouragement Prize: Insurance Against Meteorites

Ex Oriente Fine Cut Award: European Union Wolf

⚬ Cut Thru the NOISE Award (for the Ex Oriente project): May It Be a Girl

⚬ Golden Funnel (for the Ex Oriente project): War on Women

Jelentkezés az Ex Oriente workshopjára április 14-ig:

https://dokweb.net/activities/ex-oriente-film/2023/application