A MADOKE és a MáraiKult tavaszi filmklubja a 2022-es VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) versenyfilmjeiből ad ízelítőt

2023. március 21. 19.00

Ugrin Julianna, Vízkelety Márton: A Döntés (2022, 81’)

Róbert atya közvetlen, derűs, Murakeresztúr egész közössége nagy becsben tartja a plébánost. Kezdeményezőkészsége nagy szerepet játszik a falu fejlődésében, futballtudása pedig nélkülözhetetlen a Murakeresztúr SE számára. Kevesen tudják azonban, hogy a papnak élettársa és három gyermeke van. Az atya távozásának hírére némely hívő elsírja magát, ameddig azonban hivatását gyakorolja saját családja hiányolja őt. Ugrin Julianna és Vizkelety Márton rendezők személyes történeten keresztül visznek filmre egy rendszerszintű jelenséget, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Ugrin Julianna és Vízkelety Márton rendezőkkel. A beszélgetést Márky Anna (freeSZFE) vezeti.

2023. április 4. 19.00

Kálmán Mátyás: Fortuna vendégei (2022, 74’)

 

Anikó és Laci ötvenes éveikben járó, gyõri házaspár. Mielõtt 630 milliót nyertek a Skandináv Lottón, a napról napra, szegénységben éltek. Laci újságkihordással tartotta fenn a családot és gondoskodott Anikóról, aki akkor már 25 éve nem jött ki a lakásból pánikbetegsége miatt.

A lottónyeremény lehetõséget ad mindkettõjüknek, hogy végre kényelmes, örömteli életet élhessenek. De Anikónak és Lacinak nagyon más elképzelései vannak arról, hogy mi okozna nekik örömöt. Míg Laci vágya, hogy végre ne kelljen dolgoznia és együtt utazhassanak, Anikó önmagát szeretné megvalósítani, kávézót nyit, alapítványt szervez, viszi a pénzügyeket.

Az egymással szembenálló álmok és a pénzzel járó nehézségek felforgatják a házaspár életét. Vajon a pénz elhozza nekik a boldogságot?

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Kálmán Mátyás rendezővel és Pálos György kreatív producerrel. A beszélgetést Molnár Dorka (freeSZFE) vezeti. 

2023. május 9. 19.00

Püsök Botond: Túl közel (2022, 85”)

A film egy egyedülálló anya küzdelmeit követi végig, aki mindent megtesz, hogy begyógyítsa a lányát ért trauma sebeit, egy olyan közösségben, amely szemet huny a történtek felett.

Andrea egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos új életet, miután a kislánya szexuális zaklatásával vádolt expartnerét börtönbe zárják. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a bigott közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Amikor a férfit jó magaviseletért a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Püsök Botond rendezővel, a másik alkotó még szervezés alatt. A beszélgetést Márky Anna (freeSZFE) vezeti.

2023. június 6. 19.00

Trencsényi Klára: Emlékek őrei (2022, 84’)

A dél-indiai Cochin városa 2000 éven át adott otthont egy aktív zsidó közösségnek. Amikor az Emlékek őrei forgatása megkezdődött, már csak hét ember maradt közülük. Egyikük a 95 éves Sarah Cohen volt, Trencsényi Klára rendező fogadott nagymamája. A rendező rajta keresztül fedezte fel saját kelet-európai identitását, és ő inspirálta, hogy filmre vigye ezt a fogyatkozó közösséget, amely egykor híres volt a muszlimokkal, hindukkal és keresztényekkel való boldog együttélésről. Aztán egy nap kiderült, hogy Sarah-nak még mindig vannak el nem mondott titkai. A film egy bensőséges, Európa és India közti utazást dokumentál, amely során a diszkrimináció, az identitáskeresés tapasztalatai, valamint a cochini zsidóság varázslatos történetei is kibontakoznak.

A rendező jelenléte a fehér és a fekete közösség megnyílását eredményezi, s a saját identitásához vezető úton a két közösség részéről megtapasztalja az elfogadás és az elutasítás minden árnyalatát.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Trencsényi Klára rendezővel és Erdélyi Flóra vágóval.  A beszélgetést Molnár Dorka (freeSZFE) vezeti.