4 női rendező – 4 érzékeny történet

A Nemzetközi Nőnap apropója kapcsán március 8-án 4 részes sorozattal jelentkezik a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) a Márai Sándor Művelődési Házban. Minden hónap első keddjén női dokumentumfilm rendezők egy-egy érzékeny, személyes története kerül vetítésre 19 órakor. A filmválasztás fontos szempontja volt, hogy a népszerű nevek mellett a nézők megismerkedhessenek a kevésbé ismert dokumentumfilm rendezők olyan alkotásaival is, amelyek méltán járultak hozzá a hazai és nemzetközi dokumentumfilmes  sikerekhez.

A vetítéseket minden alkalommal beszélgetés követi az alkotókkal.

Március 8. – kedd – 19.00

Cseke Eszter – S. Takács András: Születési helye: Auschwitz
(2020, 80 perc)

Az On the Spot páros, Cseke Eszter és S. Takács András több mint ötéves munkájának eredménye nemzetközi koprodukcióban első egész estés dokumentumfilmjük a Születési helye: Auschwitz (Born in Auschwitz). 

A film azt mutatja meg, hogyan öröklődnek a családi traumák generációról generációra, és vajon meg lehet-e szabadulni ezektől. A film főszereplője, Angéla 1944 decemberében, néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, egy kilóval. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy a hírhedt dr. Josef Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől a barakkban, míg fel nem szabadították a tábort 1945. január 27-én. A film másik főszereplője a lágerben született Angéla lánya, Kati, aki mindent megtesz azért, hogy ő már ne adja tovább a következő generációnak a Holokauszt traumáját, amely – édesanyja minden jószándéka ellenére – rányomta bélyegét a gyerekkorára. A főszereplők kilépnek a komfortzónájukból – még akkor is, ha ez sokszor fájdalommal jár –, hogy szembenézzenek a múlt árnyaival és lenyomatukkal a jelenben, annak érdekében, hogy egy életre megszabaduljanak Auschwitz generációkon átívelő traumájától. 

Ahogy minden korábbi filmjeiket is jellemzi, az alkotó páros egészen közel kerül a szereplőikhez, belakják magukat az életükbe, a végeredmény pedig egy olyan holokausztfilm, amely nem a múltba réved, hanem a jövőt teszi lehetővé.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Herpai Sára vágóval, Horváth Kata szerkesztővel és Tóth Csaba producerrel. 

A beszélgetés moderátora: Márky Anna (free SZFE)

Április 5. kedd. 19.00

Trencsényi Klára: Reményvasút (2015, 79 perc)

Trencsényi Klára első egészestés dokumentumfilmje, a  Reményvasút a felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában egy szívbemarkoló drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról.

Főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen, mind nehéz, hátrányos helyzetű kiskamaszok. Az ő sorsuk alakulásának követésével egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk: 10-14 éves gyerekek osztják meg velünk örömeiket, gondjaikat. Végigkövethetjük, ahogy ezek a gyerekek a felelősségteljes munka és a családi gondok, a kamaszkori bizonytalanságok és indulatok között valódi felnőtté érnek.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal, Trencsényi Klára rendezővel és Czakó Judit  vágóval. A beszélgetés moderátora: Molnár Dorka (free SZFE)

Május 3. kedd 19.00

Kincses Réka: Balkán bajnok (2006, 87 perc)

A Balkán bajnok az ezredforduló után egyre több személyes témát feldolgozó, egyes szám első személyben megfogalmazott dokumentumfilmek egyik irányadó darabja, ott kezdődik, ahol a rendszerváltós történetek véget érnek. Kincses Réka alkotása egy kíméletlen pszichológiai társasjátékba vonja be nézőjét – ahol radikálisak a szabályok, és nincs lehetőség a csalásra, beviszi családja otthonába a kamerát, és megkérdezi mindazt, amiről eddig mindenki hallgatott. 

„A Balkán Bajnok édesapám, Kincses Előd portréja. A történet két idősíkon fut: `89 végétől, a 2004-es választásokig; valamint a 2004-es válsztási kampány alatt. A kampány zártával a győztesek ünnepelnek. Kincses Előd nem ünnepel. Ő vesztes. A rendszerváltás és a választások vesztese. Erdélyi Don Quijote. Tőkés László ügyvédjeként vált ismertté, rövid ideig vezető szerepet töltött be a megújulni akaró romániai politikában, aztán 1990 márciusában menekülnie kellett, mert őt okolták a véres magyar-román összacsapásokért. Hat évet töltött emigrációban, Magyarországon. Mire hazajött, már Erdélyben sem volt hely számára. Ötször próbált meg bejutni a parlamentbe, próbálkozását ötször megvétózták. Nem csak a románok, a magyarok is. A filmet személyes és kollektív ördögűzésnek szántam.” 

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal: Kincses Réka rendezővel és Lemhényi Réka vágóval. A beszélgetés moderátora: Márky Anna (free SZFE)

Június 7. kedd 19.00

Ember Judit: Fagyöngyök (1978, 90 perc)

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) és a Márai Sándor Művelődési Ház közös filmklubjában női dokumentumfilm rendezők egy-egy érzékeny, személyes történetét mutatják be. A sorozat utolsó részeként Ember Judit: Fagyöngyök című 1978-ban készült egész estés dokumentumfilmje lesz látható.

Ember Judit kamerája előtt a történelem viharainak kitett egyszerű emberek sorsa tárul fel, filmjei már saját korukban jóval többet jelentettek a puszta leleplezésnél, a feltárt tényeknél, oknyomozásnál. A rendező filmjei szereplőivel bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolatot ápol, Ember Judit az emberek megnyitásának, a valóság izgalmas megragadásának a mestere volt, és ennek a Fagyöngyök az egyik legszebb bizonyítéka.
A film az 1976-ban forgatott, később betiltott Tantörténet című film főhősének, Nórának a sorsát meséli tovább. A Fagyöngyök a túlélés és a családi idill filmje, sajátos női sorstörténet rajzolódik ki belőle, a férfiaktól akarva-akaratlanul függetlenedő nők, a Nórák három generációjáról, akik szerelemgyerekeket szültek, majd a férfiak elhagyták őket, és egyedül, egymásra támaszkodva nevelték fel lányaikat.

———————————
A vetítés után beszélgetés lesz Mátis Lilla rendezővel, a filmrendező asszisztensével és Szilágyi Erzsébet filmtörténésszel, Ember Judit közeli barátjával.
A beszélgetés moderátora: Molnár Dorka (freeSZFE)
A belépés ingyenes!