Könnyű leckék

2020. február 3. és 9. között ingyenesen megtekinthető 6 dokumentumfilm a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete szervezésében

A Könnyű leckék egy gyönyörű, fiatal szomáliai menekült lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás küszöbén minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is. 

Zurbó Dorottya filmjének világpremierje a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában volt, azóta számos nemzetközi fesztiválon szerepelt (Szarajevó FF, HotDocs, Thessaloniki FF, TIFF, Camden IFF) és 2019-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Legjobb Dokumentumfilmnek járó díját, a ZagrebDox Movies that Matter  díját a legjobb emberjogi filmért, a ZagrebDox zsűri különdíját a fiatal alkotók kategóriában és a Legjobb vágónak járó Magyar Filmdíjat.

Forgalmazó: ELF Pictures

Rendező: Zurbó Dorottya
Szereplő: Kafiya Said Mahdi
Producer: Ugrin Julianna
Operatőr: Natasa Pavlovskaya
Vágó: Sass Péter
Zene: Balázs Ádám
Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
Gyártásvezető: Böjte Ágnes
Fény: Salma Levente

Fesztiválszereplés és díjak

Iratkozz fel Hírlevelünkre!

Amennyiben szeretnél értesülni a MADOKE tevékenységeiről és vetítéseiről iratkozz fel hírlevelünkre.

Köszönjük, hogy feliratkoztál!