Jules szökése

Recsk. Michnay Gyula, azaz Jules története az Andrássy út 60-tól a Szabad Európa Rádióig terjed, de az embercsempészet, a marhavagon és a mozizás is fontos szerepet játszik benne – nem véletlenül üldözte őt és hét társát egy csaknem 30 ezer fős akciócsoport.

A Jules szökése az egyetlen sikeres recski szökés történetét meséli el, amely 1951. május 20-án vasárnap történt. Michnay Gyula és hét társa hollywoodi filmekbe illő módon jutott ki a szigorúan őrzött titkos kényszermunkatáborból: egyikük ÁVH-snak öltözött be kézzel készített egyenruhában, és kikísérte a többieket a tábor területén kívüli építkezésre. Michnay Gyula volt az egyetlen, akinek sikerült kijutnia az országból – moziba akart eljutni, ez hajtotta útján. Mintegy 30 000 ÁVH-s üldözte, az egész országot mozgósították a keresésére, ez volt az ÁVH legnagyobb akciója. Eljutott Bécsbe, ahol az amerikaiak csak hónapok után hitték el neki, hogy egy titkos kényszermunkatáborból szökött meg. Végül a táborlakók 600 főből álló listáját fejből mondta el a Szabad Európa Rádión, a magyar hallgatók, köztük a rabok rokonai is, akik korábban nem tudtak semmit hozzátartozóikról, innen értesültek Recsk létezéséről.

A film egykori recski fogvatartottakkal készített interjúkkal, archív felvételekkel, és a szökés animált rekonstrukciójával meséli el az 50-es évek egyik legsötétebb időszakának hőstörténetét.

Rendező: Papp Bojána

Producer: Csortos Szabó Sándor

Operatőr: Dobos Tamás
Vágó: Gothár Márton
Hangmérnök, zeneszerző: Jávorka Ádám, Hammer Zsolt
Animáció: Bejó István
Gyártásvezető: Koller István
Asszisztens: Bordos Anikó, Dés Júlia, Sipos Panna
Történész szakértő: Bank Barbara, Hanák Gábor

Szereplők:
Krasznay Béla
Kőrösmezei László
Michnay Gyuláné
Michnay Júlia
Weiss András
Rubi Frigyes
Kiss Dániel
Bank Barbara (történész)
Mózes Mihály, egykori internált, a szökésben részt vett
Skultéti Csaba, a SZER egykori munkatársa
Narrátor: Csík Csaba Krisztián

Kövess minket közösségi felületeinken is és iratkozz fel hírlevelünkre!